Rungu Tours Logo

Chimpansee tracking - highlight onder de excursies

Chimpansee Oeganda Rungu Tours

“When you meet chimps you meet individual personalities. When a baby chimp looks at you it is just like a human baby. We have responsiblity for them. ”  … “It was because the chimps are so eye-catching, so like us and teach us so much that my work was recognized worldwide”– Jane Goodall

Naast de beroemde berggorilla’s zijn ook andere primaten te zien, zoals de chimpansees. De chimpansee leeft in diverse gebieden, en is het beste te observeren in Kibale Forest (NP). Als je geluk hebt, kun je ze tot op enkele meters naderen. Met dit park heeft Oeganda wereldwijd één van de hoogste dichtheid aan primaten in het algemeen, met ruim dertien soorten, zoals de zwart-witte franjeaap, de roodstaartaap en bavianen.

Overzicht parken voor chimpansee tracking

Kibale Forest (NP), Queen Elizabeth (NP), Muchison Falls (NP), Semliki (NP) en Ngamba Island

Kibale Forest (NP)is het park met de grootste kans om chimpansee’s te zien. Hier is overigens een research center waar op verzoek mogelijkheden zijn om een dagje achter de schermen mee te werken.

De Kyambura Gorge (spr. uit in de lokale taal als: tsjiamboera) is een diepe kloof bestaande uit regenwoud, dat aan de rand van Queen Elizabeth National Park ligt. De kans om chimpansees te zien is hier kleiner (slechts 40%), maar spectaculair vanwege de leefomgeving. Hier leeft slechts één grote chimpansee familie, verspreid over een kloof van 16 km. Vandaar dat de kans minder groot is om ze te zien. In de kloof stroomt een grote rivier. Bij regenachtig weer is de kans groot om hier nijlpaarden te zien in het woud.

In de bossen van Kaniyo Pabidi en Budongo in Murchison Falls (NP) leven zo’n 800 chimpansees.

Het in zuidwesten gelegen Semliki National Park is minder bekend. Maar dit park heeft ook een kleine populatie chimpansees. Deze wordt onderzocht door onderzoekers van de Amerikaanse Indiana University en het Jane Goodall Onstitute. Deze chimpansees hebben de neiging om over grote afstanden te zwerven. Het is daarom raadzaam eerst te informeren bij het onderzoekcentrum of de chimpansees in de buurt zijn.

Ngamba Island, een eiland in het Victoriameer, ongeveer ter hoogte van Entebbe, vertegenwoordigt het gedachtengoed van chimpanseebeschermster en onderzoekster Jane Goodall. Dit is echter geen wildpark, maar een zogenoemd sanctuary waar 48 verweesde of getraumatiseerde chimpansees worden opgevangen. Als ze er aan toe zijn, worden zij voorbereid op terugkeer in hun natuurlijke omgeving.

Kosten:

De kosten voor het bezoeken van chimpanzees variëren van 50 tot 150 US dollars (afhankelijk van het park) per persoon per tracking. Voor chimpansee tracking gelden dezelfde regels en als bij een gorilla tracking. Samenvattend: maximaal 8 mensen per groepje, er is begeleiding van gespecialiseerde rangers. Ook de chimpansees zijn wilde dieren die zich niet laten coördineren. De kans om ze te zien is daarom niet te voorspellen.

Als je dat wilt, nemen we een bezoek aan de chimpansee (chimp tracking) in je reisplan op.

 

Chimp excursion UgandaChimpansee excursie Oeganda Rungu Tours

Een van onze meest naaste verwanten in het dierenrijk: de chimpansee