Rungu Tours Logo

Voorbeeldreis: Kidepo Valley

Oeganda Park Kidepo Valley“True African Wilderness”, zo luidt de slogan van het park en dat klopt. Het afgelegen Kidepo Valley is een van de meest authentieke parken van Oeganda. Het was in 2013 genomineerd voor Africa’s leading National Park door World Travel Awards.

De grond trilt, in de verte ontstaat een enorme stofwolk. Honderden buffels stampen over de uitgestrekte savanne. Ze komen tot stilstand bij een riviertje. Een groepje olifanten observeert de kudde, kauwend op de vruchten van worstenbomen, waarvan de dikhuiden dronken kunnen worden. Verder niets dan ruimte, groengele gewassen, glooiende heuvels en uitgestrekte valleien, omringd door de Morungole bergen en een enkele acaciaboom.

 

Dit is Kidepo Valley, authentiek Afrika in optima forma. Puur en ongerept, waar leeuwen soms moeilijk te spotten zijn, maar ook zomaar aan de kant van de weg ingedoken in het gras kunnen zitten, schuilend voor de regen.

Kidepo Valley Oeganda
Hartebeesten

Deze voorbeeldreis is een combinatie van wandelingen in het park, game drives en een stukje cultuur: kennismaken met de lokale bevolking: de Karomojong- en Ik- stammen.

Rionomde Rocks wandeling of Namamkwey river walk

Na een korte game drive van zo’n twintig minuten vanaf Apoka/basiskamp naar de rotsen van Rionomde start deze wandel-safari. De route loopt over de rotsen, met aan de ene kant prachtig uitzicht over de glooiende en uitgestrekte savanne van de Narus Vallei, en aan de andere kant groene gewassen omringd door de Nangeya Bergen. Beneden, aan de voet van de ruim 7 à 10 kilometer lange rotsformatie kronkelt een klein riviertje, waar wild regelmatig zijn dorst lest.  In dit gebied zitten veel zogenoemde ‘generals’ of ‘losers’, oude mannelijke buffels die de strijd om het leiderschap verloren hebben en verstoten zijn uit hun kudde of zich hebben teruggetrokken. Zij leven solitair of trekken soms op met een of meer lotgenoten. Deze eenzame stieren hebben de naam verraderlijk en gevaarlijk te zijn. Er kan ons nu echter weinig gebeuren omdat een gewapende ervaren ranger meegaat die het gedrag van de dieren op zijn duimpje kent. Het wapen is slechts bedoeld om eventueel naderend wild af te schrikken (in geval van nood schiet een ranger in de lucht). Aan de hand van sporen valt af te leiden dat er leeuwen, antilopen, zebra’s of olifanten in de buurt zijn. Er is een reële kans om deze dieren onderweg te spotten. Helemaal zeker is dat nooit. Het blijven ongetemde wilde dieren, die zich niet op commando laten oproepen. Maar altijd is er het verbluffende uitzicht en de afwisseling van het rijke landschap, dat varieert in kleur, gewassen, bomen, heuvels en bergen. De rangers kunnen veel vertellen over de medicinale achtergrond van planten en bloemen.

Duur: 2 à 4 uur, zwaarte: gemiddeld, niet steil, goede conditie vereist. Ook geschikt voor fitte jongeren en ouderen. Neem wandelschoenen/laarzen mee en eventueel regenkleding.

Apoka Lodge Oeganda
Apoka Lodge: zwembad met uitzicht

Wandeltocht naar de Ik-mensen – Morungule Mountains

Vanaf het basiskamp/Apoka Lodge is het een uurtje rijden naar het dorp  Morongote. Hier start de (minstens) drieënhalf à vier uur durende wandeltocht naar een van de dorpen van de Ik stam (spr. uit: iek). Dit bergvolk, dat leeft van jacht en landbouw, woont rond en op de Morungule Mountains (zie foto van Ik-vrouw hieronder).

Het eerste stuk van de wandeling is vlak, daarna wordt het steiler. De vegetatie bestaat uit een maïsveld, gevolgd door bamboe. Naarmate de hoogte toeneemt, verandert het beeld in rotsen bekleed met groen. Er zijn weinig bomen, waardoor het uitzicht met helder weer zeer fraai is.

De mensen leven hoog in de bergen. De vriendelijke stam is verlegen, maar nieuwsgierig. Ze zijn nauwelijks westers bezoek gewend. De dorpen zijn traditioneel van opzet, met sterke bamboehutten en omringd door een kraal voor de veiligheid. In het Ik-dorp leven traditionele vrouwen met sieraden.

Zwaarte: gemiddelde tot goede conditie. Duur: 6,5 (tracking 1) tot 12,5 uur naar top (2750 m) Uiteraard is de snelheid afhankelijk van de wandelaar. De terugweg kan wat sneller verlopen vanwege het dalen.

 Kidepo Karamojon Dorp
Ik dorp

Karomojong dorp

In het Naoyagum gebied (vlakbij Ik-mensen) leven zo’n 250 Karomojong mensen in 45-50 banda’s. De huizen zijn traditioneel, evenals de cultuur van de mensen. Ze dragen echter wel grotendeels westerse kleding. Het dorp ligt op een mooie locatie, tussen bergewanden in en op een heuvel. Mogelijk zullen de mensen dansen opvoeren. Ze tonen hun bezoekers graag hun tradities en gebruiken. Ook hier komen weinig toeristen.

De game drives tonen de verschillende gezichten van dit uitgestrekte park, dat bestaat uit de Narus Vallei en de Kidepo vallei en de gelijknamige rivier. De landschappen vloeien in elkaar over, maar rond Kidepo is meer water te vinden. Kijk voor meer info hier.

Ik Vrouw
Iek-vrouw

Voorbeeldreis Kidepo Valley

DAG 1

  • Rionomde Rocks wandeling (3 a 4 uur)
  • Lunch bij Apoka lodge of onderweg in het park
  • Game drive door Narus vallei

DAG 2

  • Wandeltocht (berg) naar de Iek-mensen

DAG 3

  • Nagulhopine wandelsafari; de beste plek om Rothschilds giraffen te spotten, vanaf Amobwas Koppie (rotsen)
  • Bezoek aan Karomojong dorp – Naoyagum;  maak kennis met de Karomojong, die nog op traditionele wijze leven.

DAG 4

  • Game drive richting Kidepo river, en van daar uitgebreid wandelen
  • Lunch onderweg
  • Game Drive Kidepo vallei (richting rivierbedding), met sundowner; bezoek aan hot springs en op zoek naar struisvogels.


NB: deze trip is exclusief reistijd. Goed te combineren met parken: Murchison Falls, Queen Elizabeth, Kibale of Mount Elgon. En met de Kampala cultuur & fairtrade voorbeeldreis. Of als startpunt/eindpunt van een langere reis (minimaal drie weken).

Eventuele optie: Voor de echte liefhebbers is het op verzoek mogelijk om naar een verder afgelegen gebied af te reizen en op zoek te gaan naar Karomojong mensen die nog volledig volgens hun oorspronkelijke tradities leven, dus ook in traditionele kleding. Dit is een of twee dagen extra rijden richting de grens van Kenia. Voorafgaand of tijdens de reis geeft portretfotograaf Henk Bothof een fotoworkshop en lezing hoe deze mensen gefotografeerd en benaderd kunnen worden.

TERUG NAAR BOVEN