Rungu Tours Logo

Voorbeeldreis: Wandelavontuur - bergwandelen en ontdekken

Verken Oeganda al wandelend actief in de voetsporen van haar ontdekkers, Baker, Stanley & Speke

“Uganda, the pearl of Africa. It is the land of romance and of the unexpected.” –Henry Morton Stanley, 1898

 

“The day broke beautifully clear, and having crossed a deep valley between the hills, we toiled up the opposite slope. I hurried to the summit. The glory of our prize burst suddenly upon me! There, like a sea of quicksilver, lay far beneath the grand expanse of water, – a boundless sea horizon on the south and south-west, glittering in the noon-day sun; and on the west, at fifty or sixty miles’ distance, blue mountains rose from the bosom of the lake to a height of about 7,000 feet above its level. It is impossible to describe the triumph of that moment; – here was the reward for all our labour – for the years of tenacity with which we had toiled through Africa.”- Samuel White Baker, The Albert N’Yanza, 1864.

Onderstaande bergwandelingstochten worden gemaakt met gespecialiseerde berggidsen. RunguTours huurt die in voor u.

The Baker Trail

Ontdekkingsreiziger Samuel Baker was verrukt toen hij voor het eerst Lake Albert zag, het immense meer van Murchison Falls. Ruim vijf jaar had hij samen met zijn vrouw, Florence en een karavaan van ossen te voet rondgetrokken van Zuid-Soedan tot deze plek. Nu, 150 jaar later, treedt antropoloog Julian Monroe Fisher in hun voetsporen door dezelfde tocht af te leggen van 575 (!) kilometer. Rungu Tours werkt als enige Nederlandse touroperator mee aan dit project, door de onderzoeker facilitair te ondersteunen. De tocht gaat in januari 2014 van start. Lees hier meer over de tocht.

Vegetatie Oeganda Rungu Tours

Typerende vegetatie op de Rwenzori Mountains

Rwenzori Mountains

“Je mag bekend zijn met de Alpen en de Kaukasus, het Himalayagebergte en de Rocky Mountains, als je niet hebt rondgedwaald in het Rwenzorigebergte, valt er nog veel te ontdekken.” – Ontdekkingsreiziger Douglas Freshfield

Wie goede benen heeft, kan een meerdaagse tocht maken naar de Rwenzori Mountains. Van de vier bergtoppen, zijn de eerste drie  vernoemd naar haar ontdekkers: Baker (4843m), Stanley (4563), Speke (4890m) en Margherita (5109).

Bamboebos op de flanken van de Rwenzori’s

Het gebied grenst aan de Democratische Republiek Congo. Dit nationale park (120 bij 50 km) vormt de hoogste bergketen van het continent. Groot verschil met de Kilimanjaro (Tanzania) en Mount Kenya (Kenia), is dat de ‘mountains of the moon’ slechts een kleine 1500 tot 2000 bezoekers per jaar heeft. De piek ligt in de zomermaanden, dus die kunnen beter vermeden worden, want dat is het wel druk.

De Rwenzori staan bekend om haar onvoorspelbare weersomstandigheden en grandioze natuur. Regenlaarzen en kleding zijn onmisbaar, want voor de eerste stappen in het park kan het al plenzen. Startend op een hoogte van ruim 1600 meter, klim je mogelijk half soppend naar boven. Toch drukt het de pret niet, dit hoort er allemaal bij.

De Mahoma trail is sinds augustus 2012 in gebruik en vormt samen met het ‘oude pad’, de meest interessante maar ook pittigste van acht verschillende trekkingsroutes van het uitgestrekte park. Deze twee paden komen na meerdere dagen klimmen uit op de eeuwige sneeuw van Margherita waarvoor bergervaring is vereist.

Lobelia Plant Oeganda Wandeltochten
Typerende plant op een hoogte tussen 3700 en 4300 meter: de reuze lobelia die meer dan 5 meter hoog kan worden

De rijke en afwisselende vegetatie is overweldigend. De eerste 300m zijn lang en steil. Het eeuwenoude natte bos vol tropische planten, klimmers, hoge struiken en metershoge bomen verandert na ruim twee uur lopen in een groot open veld vol enorme dichtbegroeide varens. Het smalle pad verdwijnt bijna in de groene planten-zee. Na zo’n honderd meter kronkelt het pad omhoog. Grote stappen. Het klimmen kost veel energie. De grond is glad; overal liggen bladeren op de grond. Even stoppen en op adem komen. Onderweg is mogelijk de Blue Monkey te spotten of de zeldzame driehoornige kameleon die alleen hier leeft. Wie een goede conditie heeft kan in een dag doorklimmen naar het tweede kamp bij het Mahoma-meer op 3300 meter. Dat is aanpoten en ruim zeven uur lopen, maar voor geoefende wandelaars en doorzetters te doen. Het ongerepte woud slingert via smalle paden omhoog, met uitzicht over haar alpen.

Kameleon Oeganda
Kameleon

De overgang naar het ‘mikado bos’ van bamboe is het begin van de tweede zone. De metershoge ‘stangen’ vormen een mysterieus stilleven, doordat vele planten zijn omgevallen. De lucht is nauwelijks zichtbaar, zo dicht is het bos. Vogelgezang neemt af, de stilte overheerst. Overal hangen lianensliertjes en het stevige bamboe is bedekt met bedjes van mos. De fijne blaadjes op de grond maken plaats voor blubberige drab. “Hier begint het olifantenpad. Uit het niets verdwijnt het bamboe en verschijnen de sprookjesachtige Chionanthus virginicus, beter bekend als Old man’s Beard. De lange mosachtige draadjes doen denken aan een lange baard. Na een half uur verdwijnt het olifantenpad, en zijn kleine riviertjes zichtbaar. Aan de andere kant van de heuvel openbaart zich de prachtige Rukenga vallei. Hoge moerasachtige grassen hebben de overhand, aangevuld door Old man’s Beard bomen.

Her en der zijn de kleine eeuwig bloeiende bloemen (mimulopsis eliotti) te spotten en een aantal reuze lobelia’s pronken statig naar de horizon. De robuuste Lobelia bequaertii heeft een rozetachtige kraag en een diameter van zo’n 80 cm. Het is de enige soort met bijna komvormige schutbladen, die zo’n vijf meter hoog kan worden. Wie meer van de soms tien meter hoge planten wil zien moet een trekking doen van minstens vier dagen, want de lobelia’s bevinden zich tussen de 3700 en 4300 meter hoogte. Aan de rand van de vallei stroomt een alpenriviertje. Het is een waar paradijsje en dat is slechts halverwege de tocht.

Neem voor meer informatie of aanvraag van de diverse mogelijkheden contact met ons op. Er zijn diverse meerdaagse trips mogelijk, die we graag uitzoeken.

Praktische informatie

Voor wie in de voetsporen van Samuel en Florence Baker wil treden, kan RunguTours een soortgelijke wandeltrip organiseren. Dit kan alleen op aanvraag. Duur: minimaal twee a drie dagen tot maximaal 12 dagen. Zelf slaapzakken en kussens meenemen. RunguTours verzorgt tent(en), matras(sen) en er gaan uiteraard dragers, een kok en rangers mee. Goed te combineren met Queen Elizabeth NP, Bwindi NP, Magahinga Gorilla NP, Semliki NP of Kibale NP.

TERUG NAAR BOVEN